A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Медвинський ліцей
Медвинська ТГ, Київської області

18 травня - День пам'яті геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2024 11:53
Кількість переглядів: 21

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

Рівно 80 років тому, на світанку, в будинки кримських татар увірвалися солдати та оперативники НКВС. У той час як чоловіки були на фронті, переважно жінок, дітей та літніх людей насильно змусили покинути власні домівки, лишивши на збори лічені хвилини.

Жорстоко, без жодних пояснень кримських татар загнали у товарні вагони, щоб відвезти їх за тисячі кілометрів від Батьківщини. Цей жах 80 років тому перетворився на реальність для представників корінного населення на території РСР.

За офіційними даними НКВС лише за перші півтора року депортації загинуло майже 30 000 кримських татар, проте число, підраховане Національним рухом кримськотатарського народу, є значно більшим.

Час минав, а знущання погіршувалися, ба більше — замовчувалися. І сьогодні РФ продовжує заперечувати вчинений акт геноциду та не бере відповідальності за сталінські репресії та депортацію.

З метою вшанування жертв геноциду в Медвинському ліцеї вчителем історії Листопадом О.П. з учнями 9 класу було проведено бесіду, де ознайомлено дітей з цими трагічними подіями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора